Hvorfor holde et sabbatår som ung?
At tage et sabbatår giver mange unge mulighed for at tage en pause fra uddannelse og prøve nye muligheder. Det kan være en chance for at få praktisk erfaring, få nye færdigheder og opbygge et netværk, som kan være værdifuldt senere i livet. Desuden kan sabbatåret være en god måde at spare op på og få en bedre forståelse af, hvad man ønsker at studere eller arbejde med i fremtiden.
Vær opmærksom på dine rettigheder på arbejdsmarkedet
Som ny på arbejdsmarkedet kan det være svært at finde rundt i de mange regler og rettigheder. Det er vigtigt at være bevidst om, hvilke krav og forventninger, der stilles til både dig som ansat og din arbejdsgiver. Uanset om det drejer sig om arbejdsmiljø, løn, arbejdstider, ferie eller opsigelse, har du som arbejdstager en række rettigheder, der skal sikre dig en fair behandling på arbejdspladsen. Her vil vi gennemgå nogle af de rettigheder og regler, du bør kende til.
Arbejdskontrakt
Det er vigtigt at få en skriftlig arbejdskontrakt, når du starter et job – også under dit sabbatår. Ifølge loven skal du have en kontrakt, hvis du arbejder mere end 8 timer om ugen i over en måned. En arbejdskontrakt skal indeholde information om din løn, arbejdstid, arbejdsopgaver og opsigelsesvilkår. Sørg for at læse kontrakten grundigt igennem, og få afklaret eventuelle spørgsmål, inden du underskriver. En kontrakt er din sikkerhed for, at du kender dine rettigheder og pligter på arbejdspladsen. Læs mere om ansættelseskontrakten her.
Arbejdstid og pauser
Er du under 18 år, gælder der specifikke regler for, hvor mange timer du må arbejde, og hvor lange dine pauser skal være. Reglerne afhænger af, om du går i skole eller ej. Hvis du er under 15 år eller stadig ikke har afsluttet 9. klasse, må du for eksempel højst arbejde 2 timer på skoledage og 7 timer på skolefrie dage. Derudover har du krav på pauser, hvis du arbejder mere end 4½ time ad gangen. Det er vigtigt at kende disse regler for at sikre, at du får den nødvendige hvile og ikke arbejder for meget. Du kan læse mere om reglerne for arbejdstid for unge under 18 år her.
Er du over 18 år, følger du de almindelige arbejdstidsregler, som blandt andet indebærer, at du normalt kan arbejde op til 37 timer om ugen i en fuldtidsstilling. Hvis du arbejder mere end 6 timer på en dag, har du ret til en pause, og arbejdsgiveren er forpligtet til at sikre, at du kan tage denne pause, så du ikke bliver overbelastet. Du kan altid blive klar over de nyeste regler for arbejds- og hviletid på arbejdstilsynets hjemmeside.
Arbejdsmiljø og sikkerhed
Din arbejdsgiver har ansvar for, at du arbejder under sikre forhold, både fysisk og psykisk. Hvis du arbejder i et fysisk krævende job, som involverer tunge løft, skal du være ekstra opmærksom på regler for korrekt løfteteknik og arbejdsmiljø. Hvis du f.eks. arbejder med kunder, er der forhold som vold og trusler eller krænkende adfærd, du skal vejledes i at håndtere. Arbejdsgiveren er forpligtet til at give dig de nødvendige redskaber og instruktioner, så du kan udføre dit arbejde sikkert uden at risikere skader. Læs mere om arbejdsulykker her.
Sådan finder du en god arbejdsplads i dit sabbatår.
Der er mange ting, der kendetegner, hvad en god arbejdsplads. En af de vigtigste, er arbejdsmiljøet, som omfatter en bred vifte af elementer, der har betydning for din trivsel, sikkerhed og motivation på arbejdspladsen. Det handler ikke kun om fysiske forhold som lys, lyd og plads, men også om psykiske og sociale aspekter, som gør hverdagen mere spændende.
Et godt arbejdsmiljø er et sted, hvor medarbejdere føler sig trygge og respekterede, hvor der er klare kommunikationslinjer, og hvor der er mulighed for at udvikle sig. Ledelsen spiller ofte en stor rolle i at skabe et sundt arbejdsmiljø, hvor medarbejdere bliver hørt og taget alvorligt. Derudover er fleksibilitet, mulighed for balance mellem arbejde og fritid og kollegernes indstilling til hinanden også vigtige faktorer. Når du søger job i dit sabbatår, kan det derfor være en god idé at stille spørgsmål til arbejdspladsens kultur og værdier, så du får et indtryk af, om det er et sted, du vil trives. Læs mere om arbejdsmiljø her.