Erhvervspraktik for unge i folkeskolen
Erhvervspraktik giver unge i folkeskolen en unik mulighed for at opleve arbejdsmarkedet og få indblik i forskellige erhverv. Praktik er normalt for elever i 8. eller 9. klasse, og forløbene arrangeres i samarbejde med skolen, så praktikperioderne ikke forstyrrer den daglige undervisning. Praktikopholdet hjælper unge med at udforske deres interesser og kan være med til at afklare deres videre uddannelsesvalg.
Der er lovgivning og regler for unge under 18 i praktik, dette for at de overholder arbejdsmiljøloven og beskytter de unges trivsel og sundhed. Reglerne omfatter blandt andet begrænsninger i arbejdstid, krav til passende pauser og sikring af trygge arbejdsforhold. Arbejdstilsynet og undervisningsinstitutioner har fastsat disse regler for at sikre, at unges praktikforløb forbliver lærerige uden at overbelaste dem fysisk eller mentalt.
Aldersgrænser og arbejdstider for unge i praktik
Når du som ung skal i arbejde eller praktik, er der alt efter din alder, gælder regler for hvor meget du må arbejde. Praktikstederne skal derfor leve op til nogle krav og planlægge praktikopholdet efter disse regler.
Unge under 15 år
Unge under 15 år må kun arbejde i begrænsede timer. På skoledage må de arbejde op til 2 timer, og på fridage op til 7 timer. De må ikke arbejde i nattetimerne eller udføre arbejde, der er fysisk krævende eller indebærer risiko.
Unge mellem 15 og 18 år
Unge over 15 år, der stadig er under 18, kan som udgangspunkt arbejde flere timer, men der er fortsat regler om maksimale arbejdstimer per dag og per uge. De må ikke arbejde om natten og skal have tilstrækkelig hviletid mellem arbejdsperioder. Arbejdet skal desuden planlægges med hensyn til skolegang og aldersmæssige begrænsninger, så praktikopholdet bliver en sikker og lærerig oplevelse. Går man stadig i skole gælder reglen for arbejdstid 2 timer på skoledage og 8 timer på skolefri dage. Bliv klogere på reglerne for arbejdstid for unge.
Typer af arbejdsopgaver i praktikperioden
Når du som ung skal i praktik er du sikkert spændt på hvilke opgaver du bliver sat til. Dog skal du være klar over, at der også her er regler for, hvad praktikstedet må sætte dig til af arbejdsopgaver. Dette for at passe på dig, din sikkerhed og din sundhed.
Som ung under 18 år må du ikke udføre farligt arbejde, som indebærer brug af skarpe maskiner, kemikalier eller tunge løft. Unge under 15 må kun udføre lette opgaver, mens unge over 15 kan påtage sig lidt mere ansvar, dog uden at udføre farligt arbejde, som indebærer risici ved maskiner, kemikalier, tunge løft, eller psykiske belastninger. Formålet er at sikre, at alle arbejdsopgaver, uanset alderen, ikke udgør nogen sundheds- eller sikkerhedsrisiko. Bliv klogere på regler for hvilke arbejdsopgaver unge under 18 år må løse.
Sikkerhed og sundhed for den unge
Under praktikperioden er sikkerhed og sundhed for den unge afgørende. Arbejdsgiveren skal sørge for, at arbejdspladsen er sikker og uden risici, for at forebygge arbejdsskader. Dette inkluderer at oplære den unge i korrekte arbejdsmetoder, instruere i brug af nødvendigt sikkerhedsudstyr, lære hvordan man skal håndtere f.eks. kunde hvis de bliver ubehagelige og sikre, at arbejdsmiljøet overholder gældende lovkrav. Praktikanten må ikke udsættes for fysisk eller psykisk belastende forhold, der kan påvirke deres trivsel og udvikling. Arbejdstilsynet kan føre tilsyn for at sikre, at disse krav opfyldes i overensstemmelse med reglerne.
Praktiske tips til den gode praktikoplevelse
En god praktikoplevelse kræver forberedelse og engagement fra både praktikanten og praktikstedet. Som praktikant kan du starte med at sætte dig mål for, hvad du gerne vil lære og prøve. Spørg nysgerrigt ind til arbejdsopgaver og vis interesse i forskellige områder af virksomheden. Vær åben for feedback, og brug den aktivt til at forbedre dig. Praktikstedet skal samtidig sikre en tryg og støttende ramme, hvor den unge har adgang til vejledning og mulighed for at udvikle relevante færdigheder i et sikkert miljø.