Reglerne om unges arbejdsmiljø er beskrevet i detaljer i afsnittet Love og regler om unge og arbejde. Her er seks punkter, forældrene skal være opmærksom på:
Hvilke jobs må unge udføre?
Det grundlæggende princip er, at unge ikke må udføre arbejde, der kan være farligt. Det afhænger igen af, hvor gammel den unge er, og om den unge har afsluttet 9. klasse og dermed ikke længere er undervisningspligtig.
- Læs mere: Hvilke jobs må unge udføre?
Unges arbejdstid
Reglerne skelner mellem unge, som har afsluttet 9. klasse og unge, som stadig er omfattet af undervisningspligten - og derfor ikke må arbejde mere end to timer på skoledage. Der er også regler om, at unge bl.a. ikke må arbejde om aftenen, uden at der er en voksen til stede.
- Læs mere: Hvor længe og hvornår må unge arbejde?
Tunge løft, træk og skub
Unge skal beskyttes mod fysiske belastninger, som kan skade dem på kort eller på langt sigt. Unge under 18 år må fx ikke løfte mere end 12 kg - tungere ting skal transporters på fx sækkevogn, rullebord eller palleløfter.
- Læs mere: Løft, træk og skub - hvad må de unge?
Konflikter, mobning og andre psykiske belastninger
I alle brancher kan unge blive udsat for konflikter, mobning m.v. fra både kunder/beboere/brugere og kolleger. Det skal arbejdsgiveren beskytte dem imod gennem forebyggelse, god instruktion og opfølgning.
- Læs mere: Tryghed og god trivsel på arbejdspladsen
Specielt om seksuel chikane
Unge medarbejdere er særligt udsatte for at få ubehagelige kommentarer til deres udseende, sjofle bemærkninger eller ligefrem berøringer og opfordring til sex - både fra kunder/beboere/brugere og kolleger. Det skal arbejdsgiveren beskytte dem imod.
- Læs mere: Seksuel chikane på arbejdspladsen
Arbejdsulykker
Unge og nyansatte har en særlig risiko for at komme ud for arbejdsulykke. Forebyggelse handler bl.a. om risikovurdering og god instruktion. Og husk, at alle arbejdsulykker skal anmeldes af arbejdsgiveren.
- Læs mere: Arbejdsulykker og arbejdsskader.