Del: - -

Frivilligt arbejde for unge

Er du ung under 18 og overvejer du et frivilligt arbejde? Frivilligt arbejde kan være en fantastisk at udvikle nye kompetencer, skabe netværk og gøre en positiv forskel i samfundet. Men der er nogle regler, du skal kende til, før du starter. Så læs med her, hvor vi giver dig de bedste råd og regler for hvad du skal være opmærksom på, hvis du skal arbejde frivilligt.

Hvorfor vælge frivilligt arbejde som ung?

Frivilligt arbejde giver unge muligheden for at lære nye færdigheder og tage ansvar i trygge rammer, mens de hjælper andre og opbygger deres selvtillid. Det kan også være et plus på CV’et, der viser engagement og initiativ til fremtidige arbejdsgivere. Uanset om det handler om miljøprojekter, socialt arbejde eller sport, kan frivilligt arbejde skabe værdifulde kompetencer, uforglemmelige oplevelser og nye venskaber. 

Den frivillige organisation har et ansvar for at give unge en positiv introduktion til arbejdsmarkedet. De skal derfor overholde de samme regler og vilkår som en almindelig arbejdsplads og fokusere på at skabe det bedst mulige arbejdsmiljø. Læs mere om arbejdsmiljø her

Regler og retningslinjer for frivilligt arbejde som unge

Når du arbejder frivilligt, så arbejder du stadig som ethvert andet job. Derfor har den frivillige forening også stadig et ansvar for at dig, din sundhed og sikkerhed på arbejdspladsen. Der gælder stadig regler for hvor længe du som ung må arbejde, hvor meget du må løfte, hvilke opgaver du må påtage dig og hvilket ansvar du må tage. Læs mere generelt om regler for ungarbejdere mellem 13-17 år her

Hvad må du arbejde med som ung?

Når du skal vælge et frivilligt arbejde, er det en god idé at kende til, hvad du må arbejde med som ung under 18. Det betyder bl.a., at du skal undgå opgaver, der kan indebære sikkerhedsrisici eller kræve fysisk krævende opgaver som tunge løft. For eksempel i genbrugsbutikker kan der være tunge løft ved håndtering af varer, som du ikke må udføre. Ved frivillige bygnings- eller vedligeholdelsesprojekter er der ofte brug for værktøj, stiger eller maskiner, som kræver, at man er ældre. På dyreinternater kan der være opgaver som rengøring af store områder eller håndtering af større dyr, der kan være for fysisk krævende. Målet er, at frivilligt arbejde skal være trygt og udviklende, og samtidig give dig erfaring uden at kompromittere din sikkerhed.

I nogle organisationer kan der være brug for hjælp til administrative opgaver, som kan give indblik i, hvordan det er at arbejde i et kontormiljø. Frivilligt arbejde kan også omfatte støtte i arrangementer og aktiviteter, hvor du kan tage ansvar for enkle opgaver, som at hjælpe ved opsætning eller forberedelse. Vælg en rolle, der matcher dine færdigheder og giver dig mulighed for at lære, uden at det indebærer opgaver, som du ikke må påtage dig.

Arbejdstid

Når du arbejder som ung frivillig, er der nøje regler for arbejdstiden afhængigt af din alder og skolegang. For unge mellem 13 og 14 år er arbejdstiden på skoledage begrænset til to timer og op til syv timer på fridage og i ferier. Hvis du er 15 år og stadig går i folkeskole, gælder de samme regler med to timers arbejde på skoledage. Er du derimod 15-17 år og ikke længere i folkeskole, kan arbejdstiden udvides til otte timer på fridage. Derudover er der krav om pauser og minimum 12 timers sammenhængende hvile dagligt, som sikrer en sund balance mellem arbejde og fritid.
Bliv klogere på arbejdstid for unge her.

Sikkerhed, sundhed og arbejdsmiljø

Når du arbejder frivilligt som ung, er sikkerhed og sundhed på arbejdspladsen lige så vigtigt som på et almindeligt arbejde. Det betyder, at arbejdet skal kunne udføres uden risiko for forringelse af helbred og sikkerhed. Arbejdsgiveren skal sørge for korrekt instruktion og træning i opgaverne samt stille nødvendigt beskyttelsesudstyr til rådighed. For unge under 18 skal opgaverne være tilpasset, så tunge løft og brug af farlige maskiner undgås. Regelmæssig ventilation, god belysning og tilgængelige nødudgange bidrager også til et sundt arbejdsmiljø.

Som ung i frivilligt arbejde er det også vigtigt, at du følger din leders instruktioner, så du sikrer dig, at opgaven bliver løst uden fare for arbejdsulykker. Det samme gør sig gældende for det psykiske arbejdsmiljø – at der er en god omgangstone og der bliver talt ordentligt til dig. Sig til din leder, hvis der er arbejdsopgaver, som er for hårde fysisk eller du udsættes for mobning eller andet der går ud over din sundhed.  Og spørg altid din leder eller kolleger hvis du er i tvivl om hvordan en arbejdsopgave løses. Læs mere om arbejdsmiljø for unge her.

Det praktiske

Når du arbejder frivilligt, er der nogle praktiske og juridiske forhold, du skal være opmærksom på. Selvom det ikke er lovkrav, kan det være en god idé at have en ansættelseskontrakt med organisationen. En kontrakt kan beskrive dine opgaver, arbejdstider og eventuelle begrænsninger, så både du og organisationen har klare forventninger. Den kan også indeholde information om forsikringsdækning, som sikrer dig, hvis der skulle opstå skader eller uheld under arbejdet. Vi har samlet vores bedste råd til dig som har fået et nyt arbejde, læs med her


Senest revideret den 06. december 2024